Vi styr-er mot kjønnsbalanse
Ved årsskiftet trådte loven om kjønnsbalanse i styrer i kraft i Norge. Denne lovgivningen, som gradvis skal implementeres frem til 2028, markerer en viktig milepæl i arbeidet for likestilling og mangfold i næringslivet.
Dette er en lov som jeg mener er viktig for norske selskaper. Selv vil jeg bidra for at loven faktisk blir realisert og etterlevd.
Med krav om minimum 40 prosent kvinnelige representanter i styrer, tar Norge et stort skritt mot å sikre at styrerommet gjenspeiler mangfoldet i samfunnet vårt. Det er viktig for Norge, det er viktig for norske selskaper – og det er viktig for både menn og kvinner.
Som grunnlegger av Unike Hoder, mitt eget rekrutteringsbyrå, ser jeg denne lovgivningen som en mulighet til å bidra til en positiv endring. Allerede har jeg mottatt flere henvendelser fra kvinner med høy kompetanse og lang erfaring som ønsker å engasjere seg i styrearbeid. Den økte oppmerksomheten rundt kjønnsbalanse i styrer har satt søkelys på behovet for å rekruttere og styrke kvinnelige stemmer i både ledelse og styrer i norske selskaper.
Og dette fokuset er viktig og riktig. Men det skal ikke bli noen sovepute. Det må skje noe – og det hurtig.
Statistikk viser at kun 20 prosent av styrerepresentantene i aksjeselskaper i dag er kvinner. Dette tallet har økt fra 15 prosent for 20 år siden, så det er tydelig at vi fortsatt har en vei å gå. Med det nye lovkravet vil over 20 000 selskaper gradvis bli omfattet, og behovet for å rekruttere kvinner til styrerommet vil øke betydelig.
Det er viktig å understreke at mangfold i styrer ikke bare handler om kjønn, men også om etnisitet, alder, erfaring og kompetanse. En mangfoldig sammensetning i styrer gir bedre beslutninger, mer kreativitet og økt innovasjon. Derfor er det avgjørende at rekrutteringsprosesser for styrer tar sikte på å inkludere ulike perspektiver og erfaringer.
Den gradvise innføringen av loven gir selskaper tid til å tilpasse seg og sikre at rekrutteringsprosesser gjennomføres på en grundig og effektiv måte. Det er også viktig å merke seg at loven stiller krav til kjønnssammensetning basert på antall styremedlemmer, noe som sikrer en balansert representasjon uavhengig av størrelsen på styret.
I Unike Hoder er vi opptatt av å identifisere talent uavhengig av kjønn, og vi vil fortsette å jobbe for å fremme likestilling og mangfold i styrer. Jeg har mange ressurssterke kvinner i mitt nettverk som er klare for å gi jernet som styremedlemmer. Og jeg ønsker kontakt med enda flere – samt selskaper/eiere som ønsker å rekruttere kvinner inn i sine styrer. Ta kontakt!
Vi oppfordrer norske selskaper til å se på denne lovgivningen som en mulighet til å styrke sin virksomhet gjennom en mer mangfoldig og inkluderende ledelse.
Sammen kan vi skape en fremtid der kvinner og menn har like muligheter til å delta og forme beslutningene som påvirker oss alle. Med et mangfoldig styre i spissen kan vi bygge mer robuste, bærekraftige og vellykkede organisasjoner, som reflekterer den komplekse virkeligheten vi lever i.
Men det å sette sammen et kompetent og riktig styre til enhver tid, er ingen enkel oppgave. Det krever kompetanse om selskapet, det krever kompetanse om styrets totale sammensetning og det krever kompetanse om hver enkelt person som styremedlem. Ja, det handler om deler (enkeltindivider) og helhet (det samlede styret) – og det handler om selskapets tradisjon, selskapets fagområde og ikke minst selskapets målsettinger. Og det handler om forretningsforståelse, og relasjonene mellom enkeltindividene som skal skape et helhetlig og sterkt styre! Dette er noe jeg brenner for og er mitt fagområde!
Se på loven som en inspirasjon til å styrke selskapet, rett og slett for å forbedre resultatene på ulike nivåer. Benytt sjansen. Nå.
Denne loven kan skape enda bedre business.
Merete Mandt Larsen
Seniorådgiver og hodejeger